ДОГЛЯД ЗА ПЛОДОВИМИ НАСАДЖЕННЯМИ
09.02.2020 12:28АНОМАЛЬНО ТЕПЛА ЗИМА НИНІШНЬОГО РОКУ ВИКЛИКАЄ ПОДИВ НЕ ЛИШЕ У МОЛОДИХ АГРАРІЇВ, А І У БУВАЛИХ АГРОНОМІВ, ЩО НЕ ОДИН РІК ПРОПРАЦЮВАЛИ НА ЗЕМЛІ І БАЧИЛИ УСІЛЯКІ ПРИМХИ ПОГОДИ. АДЖЕ ТАКА ПОГОДА МОЖЕ СТАТИ ЗАГРОЗОЮ ДЛЯ САДІВ. ЯКЩО У ЛЮТОМУ НЕ ПРИЙДЕ ПОХОЛОДАННЯ, ТО БРУНЬКИ ПОЧНУТЬ “ПРОКИДАТИСЯ” І СТАНУТЬ ДУЖЕ ВРАЗЛИВІ ДО ВИМЕРЗАННЯ ТА ХОЛОДНИХ ВІТРІВ.
Річ у тому, що взимку дерева і кущі перебувають у стадії спокою, а особливі речовини не дозволяють брунькам прокинутися передчасно. Якщо тепла погода продовжиться і далі, а потім різко вдарять морози, то це може призвести до підмерзання дерев, що в результаті спричинить як втрату дерев, так і зменшення врожаю. Адже для плодово-ягідних культур високі температури – провокація. Тому існує великий ризик їх пошкодження лютневими морозами, вітрами. Особливо травматичні впливи за відсутності снігового покрову.
Погодні умови нинішньої зими є викликом для фермерів. Наразі необхідно зосередитися над проблемою нестандартних зим та запропонувати інструменти, які стимулюватимуть фазу глибокого сну у дерев і забезпечать збереження бруньок до весни.
Та попри всі негаразди необхідно не забувати про зимову обрізку плодових дерев. Нагадаємо, що дерева обрізуємо для того, щоб сформувати міцний і здоровий скелет, контролювати ріст дерева, формуючи крону; завдяки обрізці збільшується розмір плодів, поліпшується їх зовнішній вигляд, покращується загальний стан дерева, всі плоди і гілки мають кращий доступ до сонячних променів і повітря (підвищуються імунні властивості, що рятує дерево від хвороб і шкідників), зменшується кількість шкідників і хвороб.
Якщо не обрізувати дерева, то розмір дерева різко збільшується, а кількість і якість плодів різко зменшується, зимостійкість дерева слабшає. Обрізка регулює процеси росту розвитку і плодоношення рослини в цілому, і в окремих його частинах.
Власникам плодових насаджень нагадаємо, що є три види обрізок: формуюча (створює основу крони відповідно до обраної моделі і запобігає її загущенню та росту гілок, що заважають одна одній); омолоджувальна (зрізаються ослаблені гілки, що активно стимулює наростання нових та сильних, при цьому довжина пагонів повинна становити не менше 30 – 40 см); відновлювальна (дає змогу зменшити габарити крон, поліпшити світловий режим, нормувати кількість гілок, забезпечити рівновагу між зростанням і плодоношенням).
До розпускання бруньок обов’язкова агротехнічна та санітарна обрізка саду. Цю роботу на плодових і ягідних культурах треба проводити щорічно, тоді вона буде менше віднімати часу і сил та виконуватися більш ретельно.
Завдання агротехнічної обрізки видалити старі гілки, так само слабкі і загущену крону. Зрізи на деревах з діаметром 1 см і більше треба обов’язково замазувати садовим варом. Одночасно з санітарним обрізанням проводять лікування різного роду ран і виразок на штамбах і скелетних гілках. Рани зачищають до здорової кори і деревини й замазують садовим варом. Всі роботи з обрізки та лікування ран проводять тільки в суху погоду.
Своєчасне й уміле обрізування плодових дерев допомагає рослині рівномірно розподіляти живлення й сили, тому і урожай на деревах з добре сформованою кроною буває рясний, а плоди – великими та якісними. Але слід пам’ятати, що обрізування плодових дерев має сенс і дає чудові результати лише тоді, коли дерево отримує повноцінне живлення, достатню кількість вологи, якщо воно надійно захищене від шкідників і хвороб.
Зазначимо, що погодні умови періоду перезимівлі, на цьому етапі сприятливі для збереження зимуючого запасу шкідників плодових насаджень: щитівок, несправжньощитівок, плодових кліщів, попелиць, листоблішок, листокруток, молей та збудників хвороб, які накопичилися впродовж минулорічної вегетації.
Після обрізування саду важливим є обмивка дерев антисептичними і хімічними препаратами – це профілактичний захід, спрямований на знищення збудників парші та борошнистої роси, комах-шкідників, кліщів, а також мохів і лишайників. Під час набрякання бруньок при t +4ОC, t +5ОC і вище рекомендуємо провести промивання дерев при набряканні бруньки, але до появи зеленого конусу (щоб уникнути опіків) можна використати всім відомий антисептик Айрон, ЗП (сульфат заліза, 53%):
Яблуня (парша, іржа, борошниста роса, септоріоз, моноліоз, мохи, лишайники) 18 кг/га – до розпускання бруньок;
Смородина (парша, іржа, борошниста роса, септоріоз, моноліоз, мохи, лишайники) 10-15 кг/га – до розпускання бруньок;
Виноградники (мільдю, борошниста роса, антракноз, бактеріальний рак, чорна плямистість, сіра гниль 15-18 кг/га – до розпускання бруньок.
Проти зимуючих стадій парші для обмивання дерев використовують і мідьвмісні препарати: Бордо Ізагро 30 з.п.-5,0 кг/т, Чемпіон 2-2,5 кг/т, Косайд 2000 В.п.2,5 кг/т, Купроксат к.с. 5,0 л/т., тощо.
При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.
Наталія
ГОРОДНИЦЬКА,
Управління фітосанітарної безпеки
ГУ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ
———
Назад